Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
HABER

TIDAL'a Türkiye'den erişim engellendi

RTÜK başvurusuyla uygulanan erişim engellemesi, Türkiye'de son dönemde tartışma konusu olan internette geniş kapsamlı sansür riskinin yansımalarından biri

  • MIXMAG TURKEY
  • 28 Kasım 2020
TIDAL'a Türkiye'den erişim engellendi

E-posta listemize katılarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.

Dijital müzik platformu TIDAL'a Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) başvurusuyla Türkiye'den erişim engeli getirildi.

RTÜK, internet ortamında yayın lisansı olmadan yayın hizmeti yaptığını açıklayarak aralarında TIDAL'ın da olduğu birçok uluslararası dijital platforma 9 Kasım'da yayın lisansı almaları gerektiğini bildiren bir çağrı yapmıştı. Kurulun 27 Kasım'da kamuoyuyla paylaştığı duyuruda lisans başvurusu yapmayan tek platformun TIDAL olduğu belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

"RTÜK’ün resmi internet sitesine eklenen ihtar metninde, aralarında https://www.tidal.com URL adresinin de bulunduğu yayıncılar açıkça belirtilerek kendilerine lisans müracaatı yapmaları için mevzuat gereği 72 saat süre tanınmıştır.

Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmeliğin ‘İnternet ortamından yayın lisansı almadan yapılan yayın hizmetleri’ başlıklı 10’uncu maddesi kapsamında yapılan duyuru üzerine bahse konu yayıncı dışındaki tüm platformlar gerekli başvurularını yapmıştır. Başvuru talebini içeren dilekçesini sunmayan yayıncı hakkında Üst Kurul tarafından 6112 sayılı Kanunun 29/A maddesinin ikinci fıkrası uyarınca sulh ceza hâkimliğine başvurulmuş ve ilgili mahkeme söz konusu yayınla ilgili olarak erişimin engellenmesi kararını vermiştir.

Adı geçen kuruluşun lisans talebine ilişkin müracaatta bulunması halinde verilen kararın kaldırılması için yeni bir süreç başlatılacaktır."

2014 yılında Norveç merkezli teknoloji şirketi Aspiro tarafından geliştirilen TIDAL, 2015'te Amerikalı müzisyen Jay-Z (Shawn Corey Carter) tarafından satın alınmıştı. Platform, dijital müzik dinleme uygulamaları arasında telif sahibi müzisyenlere ve şarkı yazarlarına en yüksek oranda telif ödemesi yapmasıyla ve üyelerine kayıpsız ses kalitesiyle hizmet vermesiyle biliniyor. Pandemi başlangıcından bu yana kültür-sanata ve sanatçılara en az destek açıklayan ülkelerden biri olan Türkiye'nin vermiş olduğu bu karar, hem TIDAL kullanıcıları hem de müzik üreten sanatçılar arasında tepkiyle karşılandı. Türkiye, vermiş olduğu bu kararla TIDAL'a erişim engeli getiren ilk ülke oldu.

Türkiye'de internet kullanıcılarının yoğun şekilde kullandığı dijital platformlara uygulanan baskı bununla sınırlı değil. 1 Ekim'de yürürlüğe giren ve "sosyal medyaya sansür" değerlendirmeleri yapılan "7253 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" maddeleri uyarınca, Türkiye’den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan Twitter, Facebook, Instagram ve WhatsApp gibi yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılara en az bir kişiyi Türkiye’de temsilci olarak belirleme zorunluluğu getirilmişti.

Yasal sürenin bitmesinin ardından temsilci bildiriminde bulunmayan başta Facebook, Instagram, Twitter, Periscope, YouTube ve TikTok gibi sosyal platformlara 4 Kasım'da 10'ar milyon lira ceza kesilmişti. Bu tarihten itibaren 30 gün içinde yükümlülüğün yerine getirilmemesi durumunda ilgili platformlara bu defa 30 milyon lira idari para cezası kesileceği, bir gelişme olmadığı takdirde belirli periyotlar içinde reklam yasağı, bant genişliğinin önce %50, daha sonra %90'a kadar kısıtlanması gibi ek yaptırımların uygulamaya sokulacağı bildirilmişti.

#Turkuaz çalma listemizi Spotify'da takip edin.

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...