Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
HABER

Müzisyenlere dinleme başına en az 1 sent ödenmesini öngören yasa tasarısı ABD Kongresi’nde

Yaşanabilir Ücret için Müzisyenler Yasası, müzik dinleme platformlarında abonelik içi ve abonelik dışı ek maliyetlerden fon oluşturulmasını öngörüyor

  • MIXMAG TURKEY | FOTOĞRAF: LEE CAMPBELL
  • 13 Mart 2024
Müzisyenlere dinleme başına en az 1 sent ödenmesini öngören yasa tasarısı ABD Kongresi’nde

Telegram kanalımıza abone olarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.

Sanatçılara müzik dinlemelerinden ödenen telif ücretlerini artırmayı amaçlayan yeni bir yasa tasarısı ABD Kongresi'ne getirildi.

Kongre üyeleri Rashida Tlaib ve Jamaal Bowman, geçtiğimiz günlerde Michigan'daki Motown Müzesi'nde bir basın toplantısı düzenleyerek Yaşanabilir Ücret için Müzisyenler Yasası'nı tanıttı.

Sanatçılara dinleme başına en az bir sent ödenmesini sağlayarak dinleme platformlarından elde edilen telif ücretlerini artırmayı amaçlayan ve müzisyenler için bir anlamda "asgari ücret" işlevi görmesi hedeflenen tasarı, United Musicians and Allied Workers Union (UMAW) ile birlikte hazırlandı.

Müzik platformlarındaki dinleme gelirlerinde ekonomik adalet ve eşitlik çağrısı yapan tasarı, müzik endüstrisindeki denetim eksikliğinden "doğrudan etkilenen" sanatçıları korumaya yönelik bir dizi değişiklik öneriyor.

Rolling Stone'un haberine göre, radyo çalma telifleri için SoundExchange tarafından kullanılan modele benzer bir Sanatçı Tazminatı Telif Fonu'nun kurulması, hedeflenen “asgari ücret” hedefinin önemli bir dayanak noktası olacak. Söz konusu fon, platform abonelik ücretleri ve abonelik dışı gelirlerin %10'u üzerinden bir vergi ile finanse edilecek.

Fon; plak şirketleri ve dağıtım katkılarını içeren mevcut ödemelerin dışında sanatçılara ayrı bir ödeme olarak işlev görecek ve bir bireysel parça 1 milyon dinlenme sayısına ulaştığında ödemeler sınırlandırılacak.

Bir parça 1 milyon dinlenme sayısını aştığında, fon için kazanılan telif ücretleri, tüm kayıt yapan müzisyenler arasında yeniden dağıtılacak.

Rolling Stone tarafından açıklanan bir diğer detaya göre fona, müzik dinleme platformlarının kullanıcılarından alınan abonelik ücretlerine eklenen ilave maliyet de önemli katkı sağlayan unsur olacak. Tasarıda, bu oranın abonelik maliyetinin %50'sine tekabül eden 4 ila 10 dolar arasında bir tutar olması öneriliyor. Yeni tasarı, ayrıca reklam gelirleri dahil olmak üzere abonelik dışı gelirlerin %10'unun fon için ödenmesini gerektirecek.

Consequence of Sound'un bir raporuna göre, Spotify şu anda sanatçılara akış başına yaklaşık 0.003$-0.005$ ödüyor, bu da sanatçıların saatte yaklaşık 15$ kazanabilmeleri için aylık 800.000'den fazla dinlenme sayısına ulaşmaları gerektiği anlamına geliyor.

Endüstrideki eşitsizliğe işaret eden kongre üyesi Tlaib, “Dinleme platformları müzik endüstrisini değiştirdi, ancak sayısız sanatçı geçimini sağlamakta zorlanıyor” dedi. Konuyla ilgili görüş bildiren UMAW organizatörü ve müzisyen Damon Krukowski ise “Endüstrideki bu durumun nasıl düzeltileceği hakkında çok şey söyleniyorancak dinleme platformları ve büyük plak şirketleri zaten 10 yıldan fazla bir süredir kendi fikirlerini ortaya koydular ve müzisyenleri başarısızlığa uğrattılar” dedi.

Billboard, geçmişte Spotify'ın abonelik ücretlerini artırmaktan çekinmesine işaret ederek yasa tasarısında önerilen değişikliklerin müzik dinleme platformları tarafından desteklenmeyebileceğinden şüpheleniyor.

Konunun Avrupa’ya bakan yönündeyse, Ocak ayında Avrupa Parlamentosu üyeleri, dinleme platformlarının müzisyenlere daha adil ödeme yapmalarını sağlamak için yeni bir hukuki çerçeve uygulanmasına yönelik oy kullanmıştı.

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...