Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
HABER

Müzik dinleme platformlarında dolandırıcılıkla 500 bin pound kazanç sağlayan Danimarkalı yargılanıyor

Bir ilk olarak nitelendirilen davada, 53 yaşındaki bir adamın müzik akış platformlarında sahne dinlenme sayıları ürettiği iddia ediliyor

  • MIXMAG TURKEY | FOTOĞRAF: BURST
  • 23 Şubat 2024
Müzik dinleme platformlarında dolandırıcılıkla 500 bin pound kazanç sağlayan Danimarkalı yargılanıyor

Danimarka’da yaşayan bir adam, müzik dinleme platformları üzerinden dolandırıcılık yaparak 4,38 milyon kron (500.000 pound) kazanç elde ettiği iddiasıyla yargılanıyor.

Danimarka’nın Aarhus kentinde devam etmekte olan dava, "bir ilk" olarak nitelendiriliyor. İsmi açıklanmayan 53 yaşındaki sanığa, 2013'ten 2019'a kadar Spotify ve Apple Music gibi platformlarda 689 müzik parçasının dinlenme sayılarından elde edilen kazançlar için veri dolandırıcılığı suçlaması yöneltiliyor.

Soruşturma ekibi, bu kadar yüksek bir meblağı oluşturacak akış sayısının gerçek kullanıcılar tarafından yapılamayacağını, bunun “kanun dışı teknikler" ile yapıldığını düşünüyor. Suçlu bulunması durumunda sanık, para cezası, hapis cezası ve ödenen meblağın geri tahsili gibi yaptırımlarla karşı karşıya kalabilecek.

Danimarka’da besteci, şarkı yazarları, söz yazarları ve yapımcıları temsil eden Autor derneği başkanı Anna Lidell ve başkan yardımcısı Lasse Matthiessen, The Guardian'a şunları söyledi: "Bu, sadece Danimarka sınırları içinde değil, global olarak da benzersiz bir durum. Dinlenme sayılarının bu ölçeği daha önce görülmemişti. Bir parçanın bir milyon kron telif hakkı kazanabilmesi için 20 milyon kez dinlenmiş olması ve tamamen sanatçıya ait olması gerekiyor. Kişinin nasıl bu kadar çok akış aldığını kesin olarak bilmiyoruz ama bu, bir bilgisayar programı tarafından ya da aynı şarkıları tekrar tekrar çalan birçok cihaz gibi cep telefonları kullanılarak yapılmış olabilir."

Dernek temsilcileri, davanın hem Danimarkalı hem de uluslararası besteciler ve şarkı yazarları adına, bestecilerin ve şarkı yazarlarının haklarını koruyan ve böylece emsal teşkil eden net bir kararla sonuçlanmasını umduklarını sözlerine ekledi.

[Kaynak: The Guardian]

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...