Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
HABER

Koronavirüsün ani ve kalıcı işitme kaybına yol açabileceği tespit edildi

University College Londra’daki bilim insanları yoğun bakım tedavisi geçirerek iyileşen koronavirüs hastalarının duyma problemleri yönünden de ayrıca tetkik edilmesini öneriyor

  • MIXMAG TURKEY
  • 15 Ekim 2020
Koronavirüsün ani ve kalıcı işitme kaybına yol açabileceği tespit edildi

E-posta listemize katılarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.

Yeni bir araştırma koronavirüs hastalığının insanlarda ani ve kalıcı işitme kaybına yol açabileceğini ortaya koydu.

University College Londra’daki bilim insanlarının yayımladığı bilimsel makalede, koronavirüse yakalanarak yoğun bakım tedavisi geçiren 45 yaşındaki bir astım hastasından elde edilen bulgulara yer veriliyor.

Yoğun bakım sırasında oksijen verilen, ayrıca antiviral remdesivir ve IV steroid gibi ilaç tedavileri uygulanan hasta, yoğun bakımdan bir hafta sonra kulak çınlaması şikayeti yaşadı ve sol kulağında işitme kaybı meydana geldi.

Hastanın daha önce herhangi bir duyma problemi yaşamadığı ve verilen ilaçların buna sebebiyet verecek bir yan etkisinin olmadığı belirtiliyor.

Yapılan testler sonucunda sensorinöral duyma kaybı yaşadığı açıklanan hastanın geçirdiği rahatsızlık steroid tedavisiyle kısmen giderilebiliyor. Araştırma ekibindeki bilim insanlarından Dr Stefania Koumpa, yaşanan durumun olası açıklamasını şu sözlerle aktardı: “Yeni tip koronavirüs, iç kulak hücrelerine giriyor ve hücre ölümüyle sonuçlanacak tahribatlara yol açıyor. Virüsün ayrıca vücudun sitokin denilen iltihaplı kimyasal salgılamasına sebep olduğunu da biliyoruz; bu kimyasallar iç kucağa zarar veriyor. Steroid tedavisiyle iltihaplanmayı azaltmayı ve böylece vücudun sitokin salgılamasının önüne geçmeyi amaçlıyoruz.”

Bilim insanları, yoğun bakım tedavisi geçirerek iyileşen koronavirüs hastalarının duyma problemleri yönünden de ayrıca tetkik edilmesini öneriyor. Geçtiğimiz aylarda koronavirüse yakalanan ve yoğun bakım tedavisi gören İngiliz yazar Michael Rosen da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda kendi benzer tecrübelerini anlattı: “Yoğun bakım sonrası bilincime kavuştuğum ilk günden beri bunu söylüyorum. Mayıs ayının sonlarından beri! İç kulağım, duyma sinirlerim ya da kokleam fonksiyonunu kaybetti.”

Vürüsün tat alma duyusu kaybı ve çeşitli organlara verdiği zararla ilgili farklı çalışmalar yapılmaya devam ediyor.

İlgili araştırmanın raporunu buradan okuyabilirsiniz.

[Kaynak: Guardian]

#Frekans çalma listemizi Spotify'da takip edin.

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...