Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
TEKNOLOJİ

Koronavirüs teşhisini 10 saniyeye düşüren buluş: Diagnovir

Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi’nde geliştirilen tanı teknolojisinin virüs tespitinde %99 başarı gösterdiği belirtildi

  • MIXMAG TURKEY | FOTOĞRAF: AA
  • 1 Ocak 2021
Koronavirüs teşhisini 10 saniyeye düşüren buluş: Diagnovir

E-posta listemize katılarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.

Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi’nde yeni bir virüs tanı sistemi geliştirildi.

Bilkent Holding ve Bilkent Cyberpark Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde faaliyet gösteren E-A Teknoloji isimli teknoloji şirketinin iş birliği sonucunda geliştirilen Diagnovir adlı sistem, COVID-19 enfeksiyonuna sebep olan virüsü, ağız içinden alınan tükürük örneği ile maksimum 10 saniye içinde tespit edebiliyor. Diagnovir içindeki biyosensör cihazına özel olarak geliştirilen patojen tespit çipi üzerinden dinamik olarak floresan sinyali alınarak, patojenlerin en fazla 10 saniye içinde tespit edilmesi mümkün hale geliyor.

Sistem, yaygın olarak kullanılan PCR testlerinden farklı olarak derin bölgelerden alınan sürüntü örneği yerine, ağız içinden alınan tükürük örneğini inceliyor. Şimdiye kadar yapılan ön klinik çalışmalarda virüs tespitinde %99 başarı gösteren Diagnovir için geçtiğimiz günlerde patent başvuruları yapıldı ve etik kurul onayı ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) onayı gibi gerekli izinlerin tamamlanması için gerekli prosedürlere hız verildi. Hemen ardından sistemin seri üretimine geçilmesi ve 2 ay içinde genel kullanıma sunulması planlanan buluş ile pandeminin kontrol altına alınmasına katkıda sağlanması ve sosyal hayatın önemli ölçüde rahatlatılması hedefleniyor.

Sistemin amacı her ne kadar koronavirüs tespitini basitleştirmek olsa, ileride yapılacak ek çalışmalarla gelecekte ortaya çıkması muhtemel yeni virüs tiplerinin tespiti için de kullanılabileceği belirtiliyor.

Gelişmeyle ilgili açıklamalarda bulunan Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar, "Koronavirüs, 150 nanometre boyutunda bir parçacık. UNAM araştırmacılarımız yıllarca nano boyuttaki parçacıklarla uğraştılar. Dolayısıyla bu konu, nanoteknoloji ile uğraşan hocalarımızın tam alanına giriyor. Proje tamamlandı ve PCR'ın yerini alabilecek, hem de çok hızlı yani saniyeler içinde sonuç verebilen bir yöntem geliştirildi. Pozitifse hemen sonuç veriyor, negatiflik olması halinde kontrollerle biraz daha uzun sürüyor. Yapılan kontrollerde bu yöntemle pozitif bulduklarımızın PCR'ı negatif çıksa bile birkaç gün sonra PCR'larının pozitife döndüğünü gördük. Bu cihaz tamamen Türk malı. Türkiye'ye ait eşi bulunmayan bu teknolojiden bütün dünya faydalanacak. Bunu tabii hocalarımıza, UNAM'daki araştırma ortamına ve Bilkent Üniversitesi’ne borçluyuz" şeklinde konuştu.

UNAM araştırmacılarından Fizyolog Doktor Ali Aytaç Seymen, "Yaptığımız klinik çalışmalarda sistemin %99 doğruluk oranıyla çalıştığını test ettik. Sistem nanoteknoloji temelli olarak çalışıyor. Yaptığımız bilimsel çalışmalarda ve patent araştırmalarında bizim yaptığımız sisteme benzer bir çalışmaya rastlanmadı" ifadelerini kullanırken, Bilkent Holding İş Geliştirme ve Strateji Grup Başkanı Tunç Batum ise, "Seri üretim altyapısını hazırlıyoruz. 2 ay içinde öncelikle Türkiye'ye, sonrasında da dünyaya bu teknolojiyi sunacağız. Ülkemizde kullanılan PCR testleri yurt dışından geliyor. Amacımız yerli kit ile maliyet etkin bir çözüm yaratmaktı ve bunu başardık. PCR'a göre çok çok ucuz. Bu ucuzlukla Türkiye'de ve dünyada insanlar çok fazla test imkanına kavuşacak" dedi.

[Kaynak: Anadolu Ajansı]

#Turkuaz çalma listemizi Spotify'da takip edin.

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...