Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
HABER

Kitlesel testler ve gece hayatının yeniden hayat bulması: 4 küresel tahmin

Koronavirüs güvenlik önlemlerinin uluslararası dokusuna bakış

  • YAZI: BAS GRASMAYER | ÇEVİRİ: MUSTAFA TOKGÖZ
  • 20 Eylül 2020
Kitlesel testler ve gece hayatının yeniden hayat bulması: 4 küresel tahmin

E-posta listemize katılarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.

Birleşik Krallık hükümeti, günde 10 milyona kadar koronavirüs testi yapılması amacıyla kapsamlı bir uygulama hayata geçireceğini duyurdu.

Moonshot Operasyonu olarak adlandırılan plan, inanılmaz maliyetleri ve var olmayan teknolojiye dayanması nedeniyle soru işaretlerine neden oluyor ancak kitlesel testler gece hayatının yeniden başlamasına yardımcı olabilir.

Kitlesel test müzik için ne anlama geliyor?

Şu anda çoğu test usülü yalnızca koronavirüsü ile enfekte olduğundan şüphelenilenleri test ediyor. Kitlesel test sistemleri daha ileri gidip sağlıklı olduğuna inanılan kişileri de test edebilir ve bu, hastalık belirtisi göstermeyen taşıyıcıların tespit edilmesine yardımcı olur. Kitlesel testler, tam kapasiteli konserlerin yeniden hayata geçmesi noktasında çok daha güvenli hale gelebileceği anlamına geliyor çünkü artık hastalık belirtisi göstermeyen bir koronavirüs taşıyıcısının izleyicilerinizin (veya personelinizin) bir parçası olma ihtimalini düşünmenize gerek kalmayacak.

Ama o kadar çabuk değil...

Bir sistemdeki en zayıf halka genellikle insandır. Dünyanın dört bir yanından insanların karantinayı ihlal ettiğine ve birçok insanı enfekte ettiğine dair çeşitli örnekler var. Şu anda Almanya’nın güneydoğusundaki bir bölge, birisinin karantina kurallarını ihlal etmesinden kaynaklanan gece hayatıyla ilgili bir salgınla mücadele ediyor. Bu yılın başlarında Güney Kore, kitlesel testler yoluyla pandemiyi içeren etkileyici bir iş çıkardı ancak LGBTQ topluluğu arasında popüler olan kulüplere katılan bir süper yayıcıyla (bir enfeksiyonu diğer insanlara nazaran daha hızlı bulaştıran kişilere verilen ad) ilgili bir dizi salgın olduğunda yetkililer tüm katılımcıları takip etmekte ve takip etmekte sorun yaşadı. Ülkede var olan önyargılar nedeniyle birçok kişi sahte isimler kullandı. Anonim testler yapmak insanların bulunmasına yardımcı oldu.

Bu nedenle, kitlesel testler sihirli bir değnek değil ve konukların ve toplulukların güvenliğini garanti altına almak için mekanların çok daha fazla çalışma yapması gerekecek.

Bazı mekanlarda tüm katılımcıların kişisel bilgilerini A4 sayfalara yazdığı senaryolar da mevcut. Elbette insanlar adreslerini, telefon numaralarını ve e-posta adresilerini herkesin ulaşabileceği şekilde sunmaktan rahatsız oluyorlar. Yerel olarak geliştirilmiş dijital çözümlere güzel bir örnek her şeyi çok daha özel kılan Closecontact uygulaması olarak gösterilebilir.

Önleme, etkinlikler sırasında çeşitli etkileşim seviyelerine göre hareket göstermeli:

• Katılımcılar arası etkileşim
• Mekan çalışanları ve katılımcılar arası etkileşim
• Sanatçılar, mekan çalışanları ve katılımcılar arası etkileşim
• Katılımcılarla destek ve yardımcı ekip arası etkileşim (Taksi şoförleri, toplu taşıma, komşu işletmeler/sakinler, sağlık ekibi) [Vibelab’in "Küresel Gece Hayatı İyileştirme Planı"nın 2. bölümünden alınmıştır]

Uygulamalarda küresel çaplı çeşitlilik

Ülkeler kendi stratejilerini ve deneylerini tanımlamaya başladıkça manzara giderek daha karmaşık hale gelecektir:

• Sıkı kitlesel testi sistemine sahip ülkeler
• Çok katı seyahat kısıtlamalarına sahip ülkeler (Yeni Zelanda gibi)
• Yavaş yavaş gevşeyen ülkeler yayılma oranının yönetilebilir kaldığı bir noktaya kadar önlemler alır (Almanya gibi)
• Tedbirleri hızlı bir şekilde kaldıran ancak aynı zamanda hızla eski haline getirmek zorunda kalabilen ülkeler (akla Çek Cumhuriyeti ve İsrail geliyor)
• Yanlış giden ülkeler… Eh, akla ABD geliyor

Diğer yandan gelecekte farklı farklı aşıların çıkması meseleyi daha da karmaşık hale getirecek. Bu nedenle "Ülkeler aşılanmamış ülkelerden gelen gezginlerle nasıl başa çıkıyor?", "Aşılanan ülkeler, farklı bir aşıya (veya Rusya ve potansiyel olarak Hindistan gibi ülkelerde uygun şekilde test edilmemiş aşılara) sahip ülkelere gidip gelen insanlarla nasıl ilgileniyor?" gibi sorular akla geliyor.

2021 için 4 belirgin tahmin ise tüm bunlar ışığında şu yönde şekilleniyor:

1- Tur planlamasının zorlaşması, mini turlara ve hibrit turlara yol açacak (gitmesi daha zor olan coğrafi sınırlarla çevrili yerlerdeki canlı etkinlikler için fiziksel etkinliklerin canlı yayınlarla hibritleştirilmesi).

2- Etkinlik endüstrisinin yerel kısıtlamalar nedeniyle sanatçıların karantinaya alınması, personelin karantinaya alınması veya seyahat kısıtlamalarıyla ilgili birçok erteleme sebebiyle planlarında sık sık oynamalar yaptığını göreceğiz.

3- Her şey ertelenemeyeceği için fiziksel şovların yerine canlı yayınlar yapılacak. Bunlar bir anlamda etkili veriler sunan vaka çalışmaları olarak kayıtlara geçecek.

4- Sanatçıların ve işletmelerin iş modellerinde daha yaratıcı olduklarını göreceğiz çünkü 2021'e kadar "direnmenin" hiçbir zaman harika bir strateji olmadığı açık.

‘Dünyanın Ritmi: Londra’ çalma listemizi Spotify'da takip edin.

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...