Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
TEKNOLOJİ

Google’ın yapay zeka tabanlı şarkı üretme aracı MusicLM test kullanımına açıldı

MusicLM’in mevcut veri setinde toplam 280.000 saatlik müziği kapsayan beş milyon ses klibi bulunuyor

  • MIXMAG TURKEY
  • 12 Mayıs 2023
Google’ın yapay zeka tabanlı şarkı üretme aracı MusicLM test kullanımına açıldı

Google'ın müzik oluşturmak için tasarlanan, metin girdisi ve mırıldanma tabanlı yapay zeka aracı MusicLM, herkesin keşfetmesi ve deneyimlemesi için kullanıma açıldı.

Google’ın yaptığı açıklamaya göre MusicLM, metin girdisi ve mırıldanma şeklindeki istemlerle talep edilen şarkının iki farklı versiyonunu oluştuyor ve kullanıcıların tercih ettikleri versiyon için oy kullanmasına izin veriyor, bu da yapay zeka modelinin geliştirilmesine katkıda bulunuyor.

MusicLM modeli, 24 kHz'de toplam 280.000 saatlik müziği kapsayan beş milyon ses klibi üzerinde dizayn edildi.

Ocak ayındaki ilk lansmanı sırasında Google, altyazılardan alınan örnekler aracılığıyla MusicLM'in sıra dışı ses oluşturma yeteneklerini sergilemişti. Bu ilgi çekici sonuçları buradan dinleyebilirsiniz.

Geçtiğimiz günlerde servisle ilgili bir workshop videosu paylaşan Google, MusicLM’in müzisyen olmanız ya da müzikal yolculuğunuza yeni başlıyor olup olmadığınız fark etmeksizin yaratıcılığınızı görmenizi sağlayacak bir deneysel araç olduğunu vurguluyor.

Gelecekteki geliştirme süreçlerinde şarkı sözleri oluşturma, metin koşullandırmasını ileriye taşıma, vokal kalitesini iyileştirme ve dizeler, nakaratlar gibi yüksek düzeyli şarkı yapılarını modelleme gibi özelliklere odaklanılacağının da ayrıca altı çiziliyor.

Ocak ayında Google sadece aracı tanıtmakla kalmadı, aynı zamanda bu yeniliği hayata geçiren karmaşık geliştirme sürecine ışık tutan bir araştırma makalesini de paylaşmıştı.

MusicLM'nin halka açık sürümünün sürpriz lansmanı, bu hafta CEO Sundar Pichai'nin çeşitli Google ürünlerine bir dizi yapay zeka destekli güncellemeler içeren büyük yapay zeka hamlesini duyurduğu gün geldi.

İngiltere ve ABD’de lansmanı yapılan sohbet aracı ve Chat GPT rakibi Bard'ı 180'den fazla ülkede kullanıma sunmayı planladığını açıklayan Google, bu servisini gelişmiş matematik ve akıl yürütme becerileri ve kodlama yeteneklerine sahip olan dil modeli PaLM 2'ye taşıdığını belirtti.

Özellikle son zamanlarda Drake ve The Weeknd'in klon vokallerini içeren "Heart on My Sleeve" adlı şarkının viral hale gelmesi sonrasında müzik endüstrisi, yapay zeka tarafından oluşturulan müziklerin etkisini yakından izliyor.

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...