Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
TEKNOLOJİ

​​Google Asistan müzik kayıtlarında ‘bir saniyeden kısa’ ses örneklerini algılayabiliyor

​​Google Asistan’ın yapay zeka altyapısı, Daft Punk, Kanye West ve Madlib gibi sanatçıların şarkılarından yıllardır bilinmeyen detayları ortaya çıkardı

  • MIXMAG TURKEY
  • 6 Mart 2023
​​Google Asistan müzik kayıtlarında ‘bir saniyeden kısa’ ses örneklerini algılayabiliyor

Telegram kanalımıza abone olarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.

Sample Hunting Discord kullanıcılarının yaptığı bir araştırmaya göre, Google’ın yapay zeka teknolojisi Google Asistan, müzik yapımlarında kullanılan “bir saniyeden kısa” ses örneklerini belirlemek için kullanılabilir.

Tracklib platformunun aktardığına göre bu teknik, Daft Punk, Kanye West, Mobb Deep, Nujabes ve Madlib gibi bir dizi sanatçının çalışmalarında farklı eserlere ait ses örnekleri bulan Sample Hunting Discord topluluğu tarafından keşfedildi.

2016'da Google ve Shazam'ı kullanarak ses örneklerini tespit etmeye başlayan Sample Hunting kurucularından lobelia, Daft Punk'ın ‘Discovery’ albümündeki, özellikle de Todd Edwards'ın ortak yapımcılığını üstlendiği ‘Face To Face’ parçasındaki referansları araştırırken Google Asistan'ın potansiyelini keşfetti.

lobelia, Tracklib ile yaptığı söyleşide şunları söyledi: “Google Asistan, 2021'in sonlarında ‘Face To Face’te gitar örneği olarak The Doobie Brothers'ın ‘South City Midnight Lady’ şarkısını bulmama yardım ettiğinde, bu yöntemin çok önemli bir tespit aracı olabileceğini fark ettim. Özellikle, o sesin ayrı bir örnek olduğunu bile bilmiyorduk daha önceden. Aslında bunun başka bir örneklenmiş kaydın parçası olduğunu düşünmüştük.”

Sample Hunting topluluğunun bir diğer üyesi olan DJPasta ise bulduğu başka bir yöntemi şöyle açıklıyor: “Bluestacks adlı yazılımla sesi doğrudan bilgisayarımdan Google Asistan'a atarak bir yöntem oluşturdum. Çoğunlukla bir dizi Todd Edwards’a ait ses örneklerini deniyordum. Şaşırtıcı bir şekilde, Google Asistan'ın şarkı tanıma özelliği şarkıların çoğunu buldu. Ayrıca, Carrie Lucas'ın ‘Sometimes a Love Goes Wrong’ şarkısından daha kısa örnekleri deneme fikri de aklıma geldi. Google Asistan, bir saniyeden kısa örnekleri bile algılayabiliyor.”

Discord grubu üyeleri, tespit ettikleri örnek kullanımları karşılaştırmalı olarak YouTube hesabında paylaşıyor. İncelemek için tıklayın.

[Kaynak: Tracklib]

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...