Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
HABER

Filistinli DJ Sama’ Abdulhadi gözaltına alındı

Sama Batı Şeria’da tarihi bir mekanda düzenlenen etkinlikte çaldığı gerekçesiyle gözaltında tutuluyor

  • MIXMAG TURKEY
  • 29 Aralık 2020
Filistinli DJ Sama’ Abdulhadi gözaltına alındı

E-posta listemize katılarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.

Filistinli DJ Sama’ Abdulhadi, geçtiğimiz Cumartesi gecesi Batı Şeria’daki Eriha şehri yakınlarında bulunan tarihsel bir yapı içinde düzenlenen etkinlikte çaldığı için gözaltına alındı.

Filistin dans müziği sahnesinin öncü isimlerinden biri olan Sama’ Abdulhadi, Musa peygamberin türbesinin içinde olduğuna inanılan Nebi Musa Külliyesi’nde düzenlenen etkinliğin ardından Pazar sabahından bu yana gözaltında tutuluyor.

Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre parti, kutsal mekanın içinde değil, külliye içinde düğün, doğum günü kutlaması, müzik ve diğer kültürel etkinliklerin de yapıldığı bölümde gerçekleşti.

Ramallah, Beytüllahim ve Kudüs’ten pek çok müzikseverin katıldığı etkinlik, gecenin ilerleyen saatlerinde söz konusu alanda parti düzenlenmesine tepki gösteren bir grubun müdahalesiyle bölündü ve katılımcılar zorla dışarı çıkarılmaya çalışıldı.

Pazar günü sosyal medyaya yansıyan görüntülerde ise, içinde cami ve turistler için ayrıca hostel de bulunan Nebi Musa Külliyesi’nde toplanan öfkeli kalabalığın hosteldeki mobilyaları külliyenin avlusuna fırlattığı, daha sonra dış kısımda ateşe verdiği görüldü.

İddialara göre Turizm Bakanlığı’nın yapılmasına onay verdiği etkinlik ve sonrasında yaşananlarla ilgili Filistin yönetimi kapsamlı bir soruşturma başlatılması talimatı verdi. Sanatçının babası, Instagram üzerinden yaptığı açıklamada etkinliğin resmi makamların onayı ve bilgisi dahilinde yapıldığını bildirdi. Söz konusu resmi izinle ilgili dökümanın fotoğrafı sosyal medyada paylaşılarak Sama’nın ve tutuklanan diğer kişilerin yaşadığı mağduriyete dikkat çekildi. Müzik platformu Ma3azef’in paylaştığı bilgiye göre etkinlik, çeşitli arkeolojik yapılarda yapılan çekimlerle Filistin kültürünün tanıtılmasını sağlayacak olan geniş çaplı bir projenin parçasıydı.

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, yaşanan olaylara sebebiyet veren herkesin yargı önüne çıkarılacağını söylese de hükümetin krizi ele alış biçimi birçok Filistinli tarafından eleştirildi. Ülkede geniş bir kesim sorumluluğun Turizm Bakanlığı’nda olduğuna inanıyor.

Mixmag, ismini açıklamak istemeyen bir katılımcıya ulaştı. Katılımcı, yaşananlarla ilgili şunları söyledi: “Filistinli yetkililer Sama’yı günah keçisi olarak ortaya attı. Gözü dönmüş bu insanlar böyle bir etkinliğin yapılmasına hiçbir yerde izin vermezler. Etkinliğin muhteviyatıyla ilgili ahlaki değerlere ve kutsal mekana saygısızlık yapıldığı şeklinde birçok yalan söyleniyor. İvedilikle yapılması gereken şey, Sama’yı ateşe atmak yerine bakanlığın bu tarihi/kültürel mekanda etkinlik yapılmasına izin verdiğini açıkça beyan etmesidir.”

Sama’ Abdulhadi’nin serbest bırakılması için change.org’da imza kampanyası başlatıldı ve şu an itibarıyla imza verenlerin sayısı 14.000’i geçti.

GÜNCELLEME (4 Ocak 2021):

Önceki hafta gözaltına alınan DJ/prodüktör Sama' Abdulhadi kefaletle serbest bırakıldı. Filistin yönetiminin yargılama sürecinde ısrarcı olması durumunda 2 yıl hapis cezasıyla karşılaşma tehlikesi altında olan sanatçının Batı Şeria dışına çıkmasına izin verilmiyor. Şu an evinde olan sanatçı, "Güvende ve iyiyim. Serbest bırakılmam için sesini yükselten herkese teşekkür ediyorum. Müzisyen ve sanatçı arkadaşlarımın, aktivistlerin ve tüm müzik sektörünün desteği beni oldukça duygulandırdı. Yalnız hissetmememi sağlayan herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Şimdi sadece ailemle vakit geçirmek istiyorum" açıklamasında bulundu.

Abdulhadi'nin derhal serbest bırakılması için change.org'da başlatılan imza kampanyasını 100.000'i aşkın kişi imzaladı.

#Frekans çalma listemizi Spotify'da takip edin.

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...