Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
HABER

Berlin techno’su UNESCO’nun kültürel miras listesine girdi

Berlin’deki techno müzik kültürü, UNESCO’nun “Somut Olmayan Kültür Mirası” listesine eklendi

  • MIXMAG TURKEY
  • 16 Mart 2024
Berlin techno’su UNESCO’nun kültürel miras listesine girdi

Telegram kanalımıza abone olarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Berlin’deki techno müzik kültürünü “Somut Olmayan Kültür Mirası” listesine ekledi.

Gelişme; DJ'ler, festival organizatörleri ve müzikseverlerden oluşan Rave The Planet adlı kolektifin, Berlin’deki techno kültürünün statüsünü güvenceye alma çabalarının bir sonucu. Kolektif, 2022 yılında ünlü Love Parade’e benzer çapta bir techno karnavalını tekrar Berlin caddelerine taşıyarak kentteki kültürün bu anlamda yüksek sesle bayraktarlığını üstlenmişti ve UNESCO nezdindeki çağrılarını 2021 yılından beri güçlü olarak dile getirmekteydi. Kampanya, Love Parade'i kuran DJ Matthias Roeingh, nam-ı diğer Dr Motte tarafından da desteklenmişti.

İlk olarak Temmuz 1989’da Berlin Duvarı yıkılmadan henüz birkaç ay önce organize edilen Love Parade, zirve yaptığı dönemde 1.6 milyon ziyaretçinin katılım gösterdiği, techno’nun itici gücüyle ortaya çıkan kültürel bir devrim niteliğine bürünmüş ve Berlin’in Avrupa elektronik müzik ortamındaki popülaritesine güç katmıştı.

Rave The Planet, gelişmeyi Berlin'in dans müziği kültürü için bir “dönüm noktası” olarak nitelendirirken, The Spiegel ise Berlin techno kültürünün Alman kültürel geleneği listesine eklenen “en genç gelenek” olabileceği notunu düştü.

Bu adımın sosyal ve ekonomik avantajlar getirebileceği, Berlin'de gece kulüplerinin sürdürülebilirliğini kolaylaştırabileceği ve hükümet finansmanlarına erişim olanakları yaratabileceği değerlendiriliyor.

Berlin Kulüp Komisyonu da gelişmeden dolayı heyecanını belirten oluşumlardan biri oldu; komisyon, sosyal medyada yaptığı paylaşımda “Bu, Berlin techno yapımcıları, sanatçılar, kulüp işletmecileri ve etkinlik organizatörleri için apayrı bir dönüm noktası” dedi.

Listeye eklenmesinin ardından, kültürden sorumlu devlet bakanı Claudia Roth, Berlin techno kültürünün taşıdığı "çeşitlilik, saygı ve kozmopolitizm gibi değerler”in altını çizdi.

Türün yaratılmasındaki kilit rolüne rağmen Detroit techno henüz UNESCO tarafından tanınmış değil. Öte yandan Chicago'daki The Warehouse gece kulübünün bulunduğu ve house müziğin doğduğu yer olarak bilinen yapı, ABD'de resmi olarak kültürel anıt olarak tescillenmişti.

UNESCO'nun ilgili açıklamasını buradan görebilirsiniz.

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...