Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
Sahne Raporları

Amsterdam Dance Event 2019'da öne çıkanlar

Tüm biletleri tükenerek start alan ADE'de işler yolunda gidiyor

  • MIXMAG TURKEY | VİDEO: OZAN TEZVARAN
  • 19 Ekim 2019
Amsterdam Dance Event 2019'da öne çıkanlar

16 Ekim'de başladığı 24'üncü organizasyonu devam eden dünyanın önde gelen elektronik müzik etkinliği Amsterdam Dance Event (ADE), yaklaşık 400,000 ulusal ve uluslararası ziyaretçi ile 2500'den fazla sanatçı ve 600 konuşmacıyı ağırlıyor.

Çeyrek asra yaklaşan tarihiyle elektronik müzik kültürünün güçlenmesinde önemli konuma sahip olan ADE, geniş kapsamlı konferans ve festival programının yanı sıra çağdaş teknolojik gelişmelerin tanıtan, sosyal trendlerin altını çizen aktiviteleri, video, fotoğraf ve performans sanatlarında elektronik müzikle bağlantılı çalışma alanlarına yönelik atölyeleriye küresel elektronik müzik çevresinin yine ilgi odağı.

Bu yılki "ADE Yaşam Boyu Başarı Ödülü", Amsterdam'ın gece hayatı ve kent siyaseti arasında üstlendiği rol ile güçlü bağlar kurulmasına katkı sunan Marco de Goede'ye verildi. Nightmayor Vakfı'nın kurulmasını sağlan muhalif bir grup politikacının liderliğini yapan Goede, özellikle 2002 yılından itibaren vakfın kurulması çalışmalarında kritik görevler üstlenmişti.

French Electronic Lab

Perşembe günkü odak noktalarından biri, katılımcılara Fransız elektronik müzik piyasası hakkında ipuçları veren 'French Electronic Lab'deki buluşmaydı. Fransız elektronik müzik çevresi geçtiğimiz on yıl içinde bazıları uluslararası arenada çok hızlı dikkat çeken yeni kulüp ve festivallerle, bu festivallerde performans gösteren gerek uluslararası sanatçılar gerekse gelecek vaat eden yerli yeteneklerle gelişimini sürdürüyor.

Modern Enstrümanlar Müzesi MoMI

Konferans ve kulüp/performans etkinliklerinin haricinde ADE'nin bu yılki temalarından biri de "elektronik enstrümanların 100 yılı" üzerine belirlenmişti. Teremin enstrümanının performatif olarak tanıtıldığı özel bir buluşma, modüler sentezleyicilere ışık tutan 'modular nights' programları ve çeşitli sahne performansları ile konuşmalar, MoMI ziyaretçilerini zamanda yolculuğa çıkardı. Elektronik müziğin gelişiminde saygın yeri olan figürlerin anıldığı, bu müzik türünün tecrübe ettiği inanılmaz dönüşüm ve ilerlemenin vurgulandığı bir program sunan müzenin kürasyonunu sanatçı Arp Frique yaptı.

For All Who Love... ADE

For All Who Love Vakfı ve Amsterdam Milkshake festivali, LGBTi bireylere tolerans ve hoşgörüyü destekleme amacıyla düzenlediği programında ADE katılımcılarını De Duif'te ağırladı. Queer sanatçıların gece hayatında queer temsiliyetini anlattıkları paneller önemli bir farkındalık aracı oldu.

ADE Sound Lab

16-19 Ekim arası üç gün süren ADE Sound Lab'de ses tasarımı, yaratıcılık ve teknolojiye dair pek çok konu ele alındı. Perşembe günü programında Moog presents: Celebrating the Theremin with Dorit Chrysler, In the Studio with Chip E & Joe Smooth, Algoraves, Steim presents: The Pentacle, ADE MusicTalks kapsamında Joris Voorn ile Wally Badarou konuşmaları yer alırken, Cuma günü David Wrench’in mixing üzerine masterclass oturumu ve yine ADE MusicTalks kapsamında Charlotte de Witte ve Malcolm Cecil ile sohbet gerçekleştirildi. ADE Sound Lab, bugünkü The Flightcase of rRoxymore ve Demolition XXIV programlarıyla sona erecek.

ADE University

ADE'nin geleceğin müzik profesyonelleri olmaya aday Hollandalı ve uluslararası öğrencilere ilham vermeyi amaçladığı destek programı 16-18 Ekim tarihleri arasında Generator Hostel'de gerçekleşti. ADE University, Fontys Yaratıcı Endüstriler Akademisi ve Sprite tarafından destekleniyor.

Noorderkerk'te AETHER

Amsterdam'da 17'nci yüzyıldan kalma bir kilise olan Noorderkerk, bu akşam Boris Acket, Maarten Vos, Nick Verstand ve Salvador Breed'in AETHER adını verdikleri performansıyla ilk kez ADE ziyaretçilerine kapısını açıyor.

ADE Guesthouse

Endüstri buluşmaları olarak da nitelenebilecek ADE Guesthouse programında Çarşamba günü Çin'in elektronik müziğin küresel pastasında büyüyen rolü, Perşembe günü Fransa'nın gelişen dans müziği ekosistemi ve son olarak Cuma günü Japonya, Güney Kore ve Tayvan gibi Asya ülkelerinden gelen misafirlerle bu bölgelerdeki gelişen pazar olasılıkları tartışıldı.

ADE Green

18 Ekim'de DeLaMar Salonu'nda gerçekleşen buluşmada plastik kullanımının yol açtığı çevresel sorunlara, özellikle büyük festivallerde geri dönüşüm uygulamalarına ve sürdürülebilir teknolojilerin önemine dikkat çekildi.

ADE Beats'in Onuncu Yıl Kutlamaları

Hip-hop, bass ve beats türlerindeki önemli network buluşmalarından biri olan "10 Years ADE Beats" konferansı 18 Ekim'de Melkweg Kültür Merkezi'nde düzenlendi. Deborah Mannis-Gardner, The Track Masters ve Roc Nation şirketinin kurucularından Omar Grant'la soru-cevap oturumlarının yapıldığı programda ayrıca Nicki Farag (Def Jam), "müzik endüstrisinde daha kapsayıcı bir ortam" yaratılması hakkındaki fikir ve düşüncelerini paylaştı.

ADE Zen Space

ADE, meditatif müzik, dans ve sanat performanslarıyla kürasyonu yapılan dört günlük Zen Space programı ile ziyaretçilerine yoğun koşuşturmacada soluklanma fırsatı tanıyor. Mental ve fiziksel sağlığın müzik endüstrisinde yoğun olarak tartışıldığı son dönemde, ADE'nin yoğun program akışı içinde "uyu, gevşe ve iç dengeni yakala" mottosuyla böyle bir kurgu yapmış olması isabetli bir adım gibi görünüyor.

ADE Hangover

Amsterdam Dance Event, yarın NDSM'deki şehir festivali ile sona erecek. ADE yetkililerinin adeta bir huzur vahasına dönüştürdüğü festival alanı, yoğun geçen haftayı en eğlenceli şekilde sonlandırmak için tüm hazırlıklarını yaptı. Canlı müzik grubu ve DJ performansları, geniş yeme-içme seçenekleri ve çeşitli alışveriş noktalarıyla birçok ihtiyaca hitap eden kapanış programı, ADE 2019 misafirlerini güler yüzle uğurlamayı hedefliyor.

Amsterdam Dance Event'in bu yılki organizasyonundan izlenimlerimizi aşağıda izleyebilirsiniz.

#Frekans çalma listemizi Spotify'da takip edin.

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...