Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
Sahne Raporları

Sónar Istanbul’un ilk 3 yılına yolculuk

5-6-7 Mart’ta şimdiye kadarki en göz alıcı sanatçı listesiyle dördüncü kez düzenlenecek Sónar Istanbul’un ilk üç yılında neler oldu?

  • SÓNAR ISTANBUL İŞ BİRLİĞİYLE
  • 19 Şubat 2020

Ricard Robles, Enric Palau ve Sergi Caballero’nun öncülük ettiği girişimin sonucu olarak 1994 yılında ilk kez Barcelona’da düzenlenen ve bugüne uzanan süreçte dünyanın trend belirleyici en saygın festivallerinden biri olan Sónar, 27. yılını kutladığı 2020’de her yıl olduğu gibi anavatanı Barcelona ile birlikte dünyanın çeşitli merkezlerini ziyaret edecek. Gerçekleştiği şehirlerin kültür-sanat birikiminden beslenerek her noktada ayrı bir özgün bir form kazanan festivalin bu yılki merkezlerinden biri de önceki üç yılda olduğu gibi İstanbul. Müziği, yaratıcılığı ve teknolojiyi bir araya getiren Barcelona merkezli festivalin İstanbul ayağı ilk olarak 2017 yılında Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde hayata geçti ve her seferinde önemli izler bırakarak bugüne ulaştı. 5-6-7 Mart 2020 tarihlerinde şimdiye kadarki en göz alıcı sanatçı listesiyle dördüncü organizasyonuna hazırlanan Sónar Istanbul’un geride kalan üç yılından hafızalara kazınan detayları siz okuyucularımız için bir araya getirdik.

2017
Sónar Istanbul’un ilk yılı

Elektronik müziğin dünü, bugünü ve yarınını mercek altına alarak “The Immediate Future” (Yakın Gelecek) temasıyla tamamen İstanbul’a özel bir kurguyla hayata geçen ilk Sónar Istanbul, 24-25 Mart 2017 tarihlerinde Türkiye’deki sanatseverlerle buluştu. Katılımcılar SonarClub, SonarLab, SonarHall ve SonarBox olmak üzere dört farklı sahnede müziğe doyarken yaratıcılık ve teknoloji arasındaki ilişkiyi yakalamayı, kültürel endüstrilerin dijital devinimini keşfetmeyi hedefleyen konferans/performans serisi Sónar+D de bu iki gün boyunca Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde ziyaretçilerini ağırladı.

Nina Kraviz, Kode9, Róisín Murphy, HVOB, Moderat, Shackleton, DJ Koze, Helena Hauff, Ben UFO, Weval, Mabbas, Hey! Douglas, Ah! Kosmos, İpek Görgün ve Büber’in de aralarında olduğu pek çok yerli ve yabancı isim canlı performans ve DJ setleri için sahne alırken, Ali Demirel'in filmi The Pier, NONOTAK Studio'nun Shiro adlı görsel ve işitsel yerleştirmesi, ACCA'nın Rame projesi ve Atay İlgün'ün Asphodel adlı görsel-işitsel performansı Sónar+D’de öne çıkanlar arasındaydı.

2018
Sónar Istanbul iki yaşında

2018 ilkbaharında müzik, yaratıcılık ve teknoloji dolu unutulmaz bir deneyim için istikamet yine Sónar Istanbul, yine Zorlu Performans Sanatları Merkezi’ydi. 6-7 Nisan 2018 tarihlerinde SonarClub, SonarHall ve SonarLab olmak üzere üç müzik sahnesi ve iki festival gününe görsel zenginlik katan şovların gösteriminin yapıldığı Led alanı Sónar Istanbul’un ikinci yılında sanatseverleri ve endüstri profesyonellerini ağırladı. Sónar Istanbul 2018’in ikinci günü ayrıca Sónar+D programı kapsamında sergiler, konuşmalar, paneller, sunumlar, atölyeler, enstalasyonlar ve görsel-işitsel performansların yer aldığı 30’dan fazla etkinliğe ev sahipliği yaptı.

Islandman, Booka Shade, Fatboy Slim, Jon Hopkins, Erol Alkan, Honey Dijon, Black Coffee, Joseph Capriati, Ferhat Albayrak, b2b performanslarıyla Murat Uncuoğlu ve Alican, Kerem Akdağ ve Zeynep Erbay dahil pek çok sanatçı iki güne yayılan Sónar Istanbul 2018 programında sahne aldı.

Evelina Domnitch ve Dmitry Gelfand’ın sonik levitasyon deneyi performansı, Liam Young ve Jay Tuck’ın sunumları, Red Bull Amaphiko’nun hikaye anlatıcılığı üzerine atölyesi ve Kenric McDowell, Dr. Lev Manovich ile Ben Vickers’ın yapay zeka estetiği konulu panel konuşmaları ise Sónar +D programında ziyaretçilerin ilgiyle takip ettiği etkinlikler arasında yer aldı.

2018 yılı, tüm Sónar ailesi için çeyrek asrın geride kaldığı bir yıl olarak hafızalara kazındı.

2019
Sónar Istanbul’un istikrar yılı

İlk iki organizasyonunda tüm biletleri festival öncesi tükenen Sónar Istanbul için durum 2019 yılında da değişmedi. Sanatseverlerin yoğun ilgi gösterdiği festival, üçüncü yılında canlı müzik ve DJ performanslarına SonarClub, SonarLab, SonarHall ve SonarScreen’den oluşan dört sahne çatısı altında yer verdi. 8-9 Mart 2019 tarihlerinde yine Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde gerçekleşen festivalde müzik tutkunları Laurent Garnier, Henrik Schwarz, George Fitzgerald, DVS1, HAAi, DJ Stingray, BICEP, Modeselektor, Matador, Octo Octa, FJAAK, DJ Seinfeld, Special Request, Tijana T, DJ Lag, Gazelle Twin, Cava Grande, Mind Shifter, Havantepe ve Loradeniz’in aralarında olduğu güçlü sanatçı kadrosunu iki gün boyunca dinleme fırsatı elde etti.

Sónar Istanbul 2019’un ikinci gün programında yer alan Sónar+D ise Memo Akten’in “Body Point” enstalasyonu, Levent Erdem’in ekonomi, politika ve müziği konu alan konuşması, Arielle Fischer, Irena Vega ve Nazlı Yırtar’ın katılımıyla sanatçı ve plak şirketleri için Spotify’ın önemine ilişkin mini sunum ve Çağan Tunalı’nın miksaj tekniklerini paylaştığı atölye dahil 70’ten fazla etkinliğe ev sahipliği yaptı. Canlı demo performansları, sergi ve enstalasyon sunumları, sanatçı sohbetleri ve sanal gerçeklik, yapay zeka ve müzik teknolojileri gibi çeşitli çalışma alanlarından firmaların demo istasyonlarıyla zenginleşen Sónar+D üçüncü yılında en kapsamlı programını hayata geçirdi.

SÓNAR ISTANBUL BU YIL DA NEFES KESECEK

Üç güne yayılan dopdolu programıyla yerli ve yabancı elektronik müzik sahnesinde her biri kendi alanında başarıya ulaşmış değerli DJ ve prodüktörlere ev sahipliği yapacak Sónar Istanbul 2020, sürpriz sahnesi ve göz alıcı sanatçı kadrosuyla 5-6-7 Mart tarihlerinde yine nefesleri kesecek. İşte sahne sahne Sónar Istanbul 2020'de performans sergileyecek sanatçılar...

SonarClub

1990’lı yılların başlarında DJ’lik hayatına başlayıp Almanya’daki kariyerini sağlamlaştırdıktan sonra dünya çapında üne kavuşan, 2008 yapımı “Berlin Calling” filmindeki oyunculuk ve müzik prodüktörlüğü performansıyla Almanya elektronik müziğinin dünyaya sunduğu en etkili isimlerden biri haline gelen Paul Kalkbrenner, son yıllarda ciddi ivme yakalayan plak şirketi Drumcode‘un yaratıcısı ve İsveç’in yetiştirdiği en özel DJ/prodüktörlerden Adam Beyer, Almanya’nın modern techno akımının önde gelen yüzlerinden ve Berghain'a 2005 yılından beri resident DJ olarak hayat veren isimlerden biri olan Ben Klock, techno’yu melodi ve riff (kısa pasaj)’la buluşturma konusundaki cesur adımlarıyla tanınan ve kariyerinde çeyrek asrı geride bırakan Kölsch, çıkardığı ilk albümü Edge Of Everything ile tüm çevrelerden olumlu eleştiriler alan ve 2000’li yılların başlarında MIDI kontrolörü Grex Ultra Dynamics MXF8’in ortaya çıkmasında katkısı bulunan Paula Temple, Deneysel techno sahnesinin son dönemdeki en dikkat çeken isimlerinden, duyguları harekete geçirme konusundaki becerilerini benzersiz ses manzaraları yaratmadaki ustalığıyla birleştiren Christian Löffler, Amsterdam’da bir süre yaşayıp Avrupa’nın çeşitli şehirlerini dolaştıktan sonra Tel Aviv’e dönen house, disko ve indie dance türlerindeki başarılı yapımlarıyla bilinen Red Axes, son olarak 'Yearning For The Infinite' albümünden 'Repetition' parçasına çektiği kliple müziğinin özünü yansıtırken görsel açıdan da şölen sunarak dikkat çekici bir işe imza atan Max Cooper, dinleyenlerin adeta içine işleyen coşkulu ve duygulu prodüksiyonların yaratıcısı, geçen yıl müzikseverlerle buluşturduğu ilk albümü ‘Nosferatu’ ile dikkat çekici bir iş ortaya koyan VAAL, sahip olduğu estetik anlayışı ve felsefe doğrultusunda dünyanın dört bir yanından çekip çıkardığı elementleri modern tınılar ile birleştiren, insanlığın binlerce yıldır süregelen yolculuğuna sınırlara inanmayan bir bakış açısıyla ışık tutan ve yolculuğunda dünya kültürel mirasının bir harmanı olan müziğini farklı coğrafyalara açmayı başaran Oceanvs Orientalis’in son albümüyle aynı adı taşıyan görsel işitsel projesi Ex Nihilo, geçen ay ilk solo teklisi ‘Pathwalker’ı çıkaran, Monality, Subgreen ve Post gruplarından tanıdığımız müzik prodüktörü ve ses mühendisi Erdem Tunalı, ismine Boiler Room, NTS Radio ve Worldwide FM’den aşina olduğumuz global ses Debora İpekel ve geniş repertuvarı ile kariyerinde emin adımlarla ilerleyen DJ Gülnihal, %100 Music’in katkılarıyla hazırlanan SonarClub sahnesinde olacak.

SonarLab

Red Bull’un katkılarıyla oluşturulan SonarLab sahnesinde ise underground etkilerin hissedildiği canlı ve melodik house müzik yapımlarıyla tanınan Denis Sulta, dans müziğinin hassas ekosistemine son çalışmaları ‘Happy Earthday’ ve ‘Psychotic_Window’ ile özgün katkılar sunan Bjarki, setlerinde aerodinamik techno, endüsriyel elektronik, batı dışı dans müziği ve çağdaş kulüp müziğini karıştıran Şangay ve Tayvan merkezli Malezya elektronik müzik prodüktörü Tzusing, New York’un yeni nesil yapımcı ve DJ’lerinin ön saflarında yer alan DJ Python, New York merkezli elektronik müzik topluluğunda kadın yetenekleri temsil eden etkinlik platformu Discwoman’ın kurucu ortağı olan, minimum miktarda post-prodüksiyonla her şeyi tek bir çekimde kaydedebilen Umfang, parçalarıyla dans pisti için doğaüstü bir his uyandıran Alman DJ/prodüktör Skee Mask, yeraltı elektronik kültürünü birçok biçimiyle kucaklayan ve geniş hayran kitlesi bulunan Steffi, R&B, rap, breakbeat, pop, davul, bas ve diğer türleri birleştirerek yoğun ve nostaljik bir atmosfer yarattığı parçalarıyla ve Secret Garden, Creamfields ve Boiler Room performanslarıyla da tanınan Catnapp, ambient ve glitch türünde müzik icra eden, Red Bull Warm Up sanatçılarından canlı performansıya TKO, jtamul ve beril21 ikilisinin projesi olan ve kulüp dışı atmosferlerin ve anların müziğini de setlerine yerleştirmeye çalışan Millennial Hug ve funk, disko ve soul karışımı setiyle 90'lı yılların sonlarından bu yana İstanbul dans müziği sahnesinin etkili isimlerinden biri haline gelen DJ Zozo yer alacak.

SonarMini

Sónar Istanbul 2020’nin disco müzik sevenlere farklı bir deneyim yaşatmaya hazırlanan sürpriz yeni sahnesi SonarMini’de Türkiye’nin en yetenekli prodüktör ve ses mühendislerinden, “2008 AES Turkey Student Union Best Sound Engineer” ödülünün sahibi Çağan Tunalı, son birkaç yıldır ismini sahnelerde daha çok duyurmaya başlayan Ece Özel, İstanbul'da önde gelen kulüplerdeki keyifli setleriyle tanınıp sevilen DJ Fattish, setlerinde Detroit techno, house ve oldschool parçalara yer vererek dinleyenleri şaşırtmayı ve pisti hep sıcak tutmayı başaran DJ Feyza Emir, Türkiye'nin en eski techno plak şirketlerinden Sublime Porte'nin kurucusu ve 2000'li yılların başından beri DJ'lik yapmaya devam eden Ali Gültekin, disco’dan no wave’e uzanan seçkileriyle Nova Persona, setlerinde disco ve house türlerinde eski ve yeni parçaları ustalıkla bir araya getiren Levent Alp ve afro, disco ve funk setlerinde cosmic disco’dan hafif techno’ya uzanan atmosfer yaratan Ezgi Taşçeviren Sónar Istanbul ziyaretçilerinin karşısında olacak.

SonarHall & SonarScreen

İki güne yayılacak programında yerli ve yabancı sanatçılardan oluşan görsel-işitsel performanslarla Sónar Istanbul günlerini zenginleştirecek olan, 24x6 metre uzunluğundaki dev LED ekrana sahip SonarHall ve SonarScreen sahneleri ise geçen yıl Digilogue desteğiyle Zorlu PSM’de gerçekleştirdiği performansı ile adından çokça bahsettiren ve sanatlarında teknolojiyi bir amaç değil sadece bir araç olarak gören İtalyan sanat ve bilim stüdyosu DÖKK by Fuse, elektronikten metale çok geniş bir yelpazede işler sunan Kelly Moran (Grand Piano AV), eğitimini klasik müzik üzerine tamamlamış bir konservatuvar piyanisti olan ancak klasikten caza uzanan müzikal performansında yapay zeka tarafından oluşturulan müziği gerçek zamanlı girdilere gösterilen tepkilerden yola çıkarak üreten Young Paint şovları ile Actress, 1992’de kurulan ambient-postrock-triphop-noise-drone tarzları arasında gidip gelen müzikleriyle İngiltere kökenli grup Seefeel, seyirciye 'kararsız istikrar' ile donatılmış bir dijital gerçeklik yaşatmaya hazırlanan, saniyelik bir istikrarı korumak için sürekli hareket eden ışıkların mimarisine gömülerek geçici estetiği somutlaştıran UMEDA, ‘The Skin’ çalışmasıyla görsel ve işitsel performans çalışmaları yürüten disiplinler arası sanatçı Ecem Dilan Köse, sanatlarında teknoloji bir amaç değil sadece bir araç olarak gören İtalyan sanat ve bilim stüdyosu fuse*’un DÖKK ve Multiverse performanslarını, 24 x 6 metrelik ekranda gerçekleştireceği ve bir defalık gerçekleşecek özel görsel-işitsel seti ile Max Cooper (Ambient AV), hem görsel şovları hem de DJ performansları ile yıllardır tüm dünyada sahne alan Darren Cunningham’ın Actress şovunu, izleyiciyi alandaki yolculuklarında gördükleri ve duydukları aracılığıyla gerçekliği sorgulamaya davet eden görsel ve işitsel deneyim Chronosphere, kullandıkları ses ve görüntü ham maddelerini eş zamanlı olarak programlayarak gerçek zamanlı kodlama yoluyla canlı performansa dönüştüren, yaratıcılığı kendine özgü yöntemlerle ifade etmek için yola çıkmış bir ses ve görüntü grubu R.A.W., sınırları ve kapsamı belirsiz olan geçiş evreleri ve bölgelerinin çoklu duyusal deneyimlerini arayan bir performans ikilisi olan Memorabilia’nın deneyimsel gösterisi Zero Sum, “renkler” anlamına gelen ve her üyesini benzersiz bir renk olarak gören aynı zamanda cazdan halk düzenlemelerine kadar geniş bir müzik yelpazesi bulunan Live Chorus Experience’ın canlı görsel-işitsel koro performanslarını ve lo-fi, alt-r&b / pop sahnesiyle İstanbul merkezli söz yazarı ve yapımcı Yang Jahz’ı sanatseverlerle buluşturacak.

Sónar İstanbul'a özel olarak hazırladığımız çalma listemizi Spotify'da dinleyin.

Sonraki Sayfa
Yükleniyor...
Yükleniyor...