Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
Listeler

2019 sezonunu geride bırakmaya hazırlanan Ibiza'dan izlenimler

Sezonun bitmesine kısa bir süre kalan Beyaz Ada'dan izlenimlerimiz

  • FURKAN KILIÇASLAN
  • 1 Ağustos 2019

Son yıllarda gerek müzikal olarak gerekse değişen şehir yasaları ile elektronik müzik dünyasının en büyük değişimlerinden birine tanıklık eden Ibiza'da 2019 sezonu geride kalmak üzere. Katılaşan gürültü yasaları ile yerel halk tarafından pozitif olarak karşılansa da yazın dans müziğin kalbi olan ada da ekonomik olarak işler pek de yolunda gitmiyor. Gelen turist sayısı ve kulüplerdeki etkinliklere katılımlar son yıllara göre düşüşe geçmiş durumda. Bu düşüş otomatik olarak adanın yerel ekonomisine de yansıyor.

Bu yüzden alternatif yollar üreterek tekrardan büyümeyi hedefleyen mekanlar, organizatörler, kulüpler ve restoranlar için 2019 zorlu ama pozitif bir yol oldu diyebiliriz. Özellikle 2016'dan itibaren yükselişini sürdüren gündüz ekonomisi bu yıl müzikal ve ekonomik olarak tavan yaptı. Birkaç yıl içinde gece ekonomisini de geçeceğini öngördüğümüz gündüz programları, Ushuaïa, Destino ve Ocean Beach ile beraber ivme kazandı.

90'lı yıllarda benzeri bir düşüş yaşayan Ibiza'da küçük partilerden büyük mekanlar ve markalara doğru bir yöneliş oluşmuştu. O yıllarda anlatılanlara göre, Manumission, Cream ve Clockwork Orange gibi markalar büyük yoğunluk yaşarken daha küçük geceler boş kalıyordu. 2019'da aynı şekilde oldu. Gelecek yaz için gece ekonomisi belirsizliğini korurken gece dışarıyı çıkmayı tercih eden müzikseverler daha büyük sanatçı programlarına sahip Resistance, Elrow, Black Coffee gibi etkinlikleri tercih etti.

Bir diğer önemli değişime ise otel sektörü tanıklık ediyor. Bu kadar çok turisti ağırlayan Ibiza'nın belki de en çok şikayet edilen noktalarından biri otellerin kalitesizliği. Fiyat/performans bakımından Avrupa'nın en pahalı konaklamalarından birini yapıp kötü bir otel deneyimi yaşamanız önceki yıllarda olağan bir durumdu. Ancak son yıllarda değişen hedef kitlesi ile beraber yeni jenerasyona hitap etmeyi de amaçlayan büyük oteller kendilerini yenilemeye, küçük oteller ise konseptleşmeye gitmeye başladılar. Önümüzdeki yaz daha fazla otelin ''Instagram Hazır'' tasarımları ve konseptleriyle daha fazla insan çekmeye hazırlandığını söylemek mümkün.

Müzikal olarak geçmiş yıllarda EDM'in yükselişi ile beraber Beyaz Ada'ya da sıçrayan trend son 3-4 yıldaki düşüşü ile beraber yeniden pozisyonunu bulmaya çalıştığı bir yılı geride bıraktı. Y ve Z jenerasyonuna elektronik müziği tanıtan tür, uzun dönemde de düşüşünü sürdürerek yerini alt türlere devredecek. Avrupa'daki ''Amerikan'laşmış'' müzik kültürü ise bu düşüşü yeni yollar arayarak engellemeye çalışıyor. David Guetta'nın bu yaz Adriatique ve Maceo Plex'ten çokça parça çaldığını göz önüne aldığımızda büyük EDM isimlerin eskiden beri varolan house ve tekno gibi türevler ile kendilerini yeniden pazarda konumlayacağını söylemek mümkün.

Biz de geçtiğimiz haftalarda seyahat ettiğimiz Ibiza'daki bu değişimleri, sezondan geriye kalanları ve en'lerimizi Türkiye'deki okurlarımız için derleyerek bir rehber yaratmak istedik.

HÏ IBIZA

Adres: Playa d'En Bossa s / n, 07817 Sant Josep de sa Talaia, Ibiza | Biletler €35'dan başlıyor | Açılış saatleri 23:00/00: 00-06: 00 | Kapasite 5.500 | Ses Sistemi L-Acoustic

Ulaşım SanAntonio'dan L3B Discobus sizi doğrudan Playa d'En Bossa'ya götürür. Ibiza Town'dan L14 Discobus ile de gidebilirsiniz.

-- Geçen senenin en popüler isimlerinden CamelPhat & Solardo, Fisher ile beraber BODYWORKS ismini alan yeni bir residency'e başlıyor olacaklar.
-- İtalyan tekno ikilisi Tale Of Us'ın büyüleyici Afterlife konsepti 15 haftalık etkinlik serisiyle geri dönüyor.
-- David Guetta, artık adanın en büyük partilerinden biri haline gelen uzun soluklu F*** Me I’m Famous! ile her Cuma Hi Ibiza'da boy gösterecek.
-- Black Coffee ise her Cumartesi birbirinden önemli isimleri ağırlayacağı programıyla yine Hi Ibiza'nın en dikkat çekici programları arasında yer alıyor.

Ibiza'da bulunduğumuz süre içerisinde Afterlife, F*** Me I’m Famous!, Black Coffee etkinliklerine katılma fırsatı yakaladık. Her gece için ayrı bir sahne tasarımı ve konsept ile hayat bulan kulüp neredeyse her etkinlikte 4000 üstü müzikseveri ağırlıyor. Sezonda 7 gün açık olan tek gece mekanı olan Hi Ibiza'da her türe ait bir etkinlik bulabilirsiniz.

HÏ IBIZA'NIN BU YIL DİKKAT ÇEKEN İSMİ

SOLARDO

"Hï Ibiza’da bu yıl CamelPhat ile beraber Ana Sahne'de residency teklif edildiğinde başta inanamadık. Fisher, kulüp sahnesinde resident olacak. Tamamen yeni bir gece olacağı için, parti bu yıl biraz daha farklı görünüyor olacak. Sahneyi öne çekerek arkamıza, yan taraflara da müzikseverleri alıyor olacağız. Ayrıca yine pre-party'lerimize Cafe Mambo'da devam ediyor olacağız. Bunun Ibiza'da üçüncü senemiz olduğunu düşünürsek sanırım hala bir rüyada gibiyiz."

Solardo'nun Top 5 Ibiza Seçkisi:

1. Solardo x Eli Brown ‘XTC’ (Ultra)
"Yeni kısaçalarmız! Şu ana kadar çaldığımız her yerde büyük etki yarattı"

2. Secondcity & A Double ‘Let The Music’ (Sola)
"Ibiza'da çok iyi gidecek bir parça"

3.Mason Maynard ‘Why’ (bootleg)
''Why'' son zamanlarda beğendiğimiz parçalardan biri"

4. Max Chapman ‘Formanto’ (Sola)
"Çalarken de dinlerken de tüylerimizi diken diken ediyor. Hi Ibiza için değişilmezlerden biri olacak"

5. Dimmish ‘Brain Tornado’ (E1even Records)
“Dimmish’in yaptığı işler çok sağlam ve bir süredir bu şarkıyı da test ediyor"

USHUAÏA

Adres: Playa d'En Bossa 10, 07817 Sant Jordi de Ses Salines, Ibiza | Biletler 40 € 'dan | Açılış saatleri 15:00 (ANTS) / 16: 00 (Elrow) / 17: 00–23: 00 | Kapasite 5.000 | Ses Sistemi Adamson | Ulaşım San Antonio'dan Playa d’En Bossa'ya L3B Discobus'a binin. Ibiza'dan, Playa d’En Bossa'ya giden 14 numaralı otobüs de sizi oraya götürecek.

-- Ibiza’nın en destansı açık hava mekanında inanılmaz prodüksiyon ve çok farklı konseptlerle dolu bir yaz müzikseverleri bekliyor. Bu yaz Carl Cox, Nic Fanciulli'nin yeni konsepti DANCE OR DIE'da iki kez performans gösterecek.
-- Cocoon, 20. yılını 25 Mayıs'ta Underworld'ün kaçırılmayacak bir performansıyla kutlayacak.
-- Calvin Harris, David Guetta, Martin Garrix ve Dimitri Vegas & Like Mike'ın haftalık residency'leri de devam ediyor olacak.
-- Adanın en büyük markalarından biri olan ANTS bu yıl konsept değiştirerek daha modern bir çizgiye kavuşacak. Andrea Oliva her zaman olduğu gibi başı çeken isim olarak göze çarpıyor.

USHUAÏA IBIZA HEADLINER (ANTS)

ANDREA OLIVA

"Ibiza'ya ilk seyahatim aynı zamanda adadaki ilk performansımdı. 15 yıl önce ilk defa Space Terrace'da çalmıştım. Düşününce hala tüylerim diken diken oluyor. Ibiza'yı ilk kez ziyaret edecekler için ilk tavsiyem, sahildeki promosyon ekiplerinden ANTS partisi için indirimli biletler alabilirler. Daha sonrasında öğleden sonra Ushuaïa'ya doğru yola çıkın, çünkü küçük DJ kabininin etrafındaki ortam her zaman süper oluyor. Dans ederken aynı anda bronzlaşabileceğiniz gerçeğinden bahsetmiyorum bile! Ibiza'ya uçuşlar bazen deli olabiliyor. Bir keresinde 30.000 feet'te tam bir yumruk savaşına tanık olmuştum! Ama aynı zamanda komik uçuşlarım da oldu. Birdenbire, birkaç koltuk arkadan adımı haykırmaya başlamışlardı. Ben de tabi ki kendilerini davetli listeme yazdım..."

Andrea Oliva'nın Top 5 Ibiza Seçkisi:

1. Maceo Plex ‘When The Lights Are Out’ (Ellum)
"Çok etkileyici ve sürükleyici bir parça. Maceo'nun en iyi işlerinden biri"

2. Laurent Garnier & Chambray ‘Feeling Good’ (promo)
"Bu yılın en büyük parçalarından biri olacak. Piyano müthiş hissettiriyor"

3. Paul Woolford "You Know Already Al" (Positiva)
"Kişisel favorilerimden biri"

4. Mark Broom ‘Heart’ (Rekids)
"House müziği diplerinize kadar hissettiğiniz bir parça"

5. O/V/R ‘Reversing Into Tomorrow (Downwards)
"Hipnotik"

DC-10

Adres: Carretera de las Salinas KM1, Ses Salinas, Ibiza | Bilet Fiyatı Standart 30 €'dan itibaren | Açılış saatleri 16: 00-06: 00 | Kapasite 1.500 | Ses Sistemleri Loud Professional | Ulaşım San Antonio'dan L3B Discobus'a Playa d’En Bossa'ya gidin, ardından 10 €'dan daha az bir ücret karşılığında mekana taksiye binin. Ibiza kentinden bir taksi yaklaşık 20 €'ya mal oluyor.

Bu yılki Circoloco açılış partisi, elektronik müzik sahnesinin ağır taşlarını ağırlayacak. Damian Lazarus ana sahneyi kaparken Davide Squillace'da bu yıl geri dönüyor olacak. Jamie Jones'un ''Paradise'' konsepti Çarşamba günleri devam edecek. Danimarkalı Anastasia Kristensen ise çıkışını DC-10'da taçlandıracak.

DC-10 HEADLINER (CIRCOLOCO)

AMELIE LENS

“DC-10'de normalde başka hiçbir yerde çalmayacağım parçaları çalıyorum. Yıl boyunca, özellikle DC-10 için parçaları bir klasörde seçip kaydediyorum! Bana göre orada çaldığım setler genelde yıl boyunca çaldığım setlere benziyor ama fark ayrıntıda yatıyor. Benden önce kimin çaldığına bağlı olarak bazen biraz daha yavaş, daha az karanlık çalıyorum.

DC-10, sadece setiniz için gelip çıkabileceğiniz bir yer değil. Çok yoğun değilse, benden önce ve sonra çalan sanatçıların setlerini dinlemeyi seviyorum. Ana salondaki pistin ortası favori yerim. Birkaç saat orada kalıp dans etmeyi tercih ediyorum. Hem arkadaşlarımla da takılma fırsatım oluyor. 2017'de Ibiza'daki ilk setim de DC-10'deydi. Şimdi çılgınca geliyor. Adadaki ilk setimde ana salonun açılış setini çalacaktım. O zamana kadar açılış seti çalmadığım çok endişeliydim, ancak dans pisti on dakika içinde doldu! Bu açılış setini hazırlamam yaklaşık 8 ay aldı.

Amelie Lens'in Top 5 Ibiza Seçkisi:

1. Joyhauser ‘Galaxy Phase’ (Kraftek)
"Awakenings'te çalmıştım. Muhteşem bir parça"

2. Shdw & Obscure shape ‘Wächter Der Nacht’ (From Another Mind)
"Melodisi haftalardır kafamda"

3. Roberto ‘Tiziani’ (Sterac aka Steve Rachmad remix) (Fossil Archive)
"Steve asla hayal kırıklığına uğratmıyor"

4. Johannes Heil ‘EXILE 007 B2’ (Exile)
"Favori parçalarımdan biri"

5. Amelie Lens ‘In Silence’ (Drumcode)
"Neredeyse her seti kapatmak için bu şarkıyı çalıyorum"

IBIZA ROCKS HOTEL

Adres: Calle Cervantes 27, 07820 San Antonio, Ibiza | Bilet fiyatı 15 € 'dan başlıyor | Açılış saatleri 14: 00–21:00 | Kapasite 2.500 | Ses Sistemi Void | Ulaşım Ibiza Town'dan, San Antonio'ya giden 3 numaralı otobüse binin. Playa d'En Bossa'dan L3B Discobus'a San Antonio'ya binin.

Gündüz havuz partisi devrimine öncülük eden Ibiza Rocks Hotel, sezon boyunca MK, DJ EZ, Sonny Fodera, Rudimental, Craig David ve Stormzy gibi isimleri ağırlayacak.

IBIZA ROCKS HEADLINER (AREA 10)

MK

Orada residency'ye başlamadan önce sadece bir kez Ibiza Rocks Hotel'e gitmiştim. Bu da 2017 yılındaki Elrow havuz partisi içindi. Parti eğlenceliydi ve haftalık setlerime ev sahipliği yapmak için harika bir yer olacağını biliyordum. Ajansım, ekibim ve Ibiza Rocks ile birlikte, buranın A'dan Z'ye her şeyi ile ilgileniyoruz. Çoğunlukla standart otel havuzu partileri olan ABD'de gittiğim havuz partilerinden çok farklı bir şey yaptığımızı söyleyemem. Buranın boyut ve çılgınlığı ABD'den çok ayrı tabi. Burada yaptığımıza tek şey Palm Springs'teki Splash House adında bir yer. Buraya ait olan her şeyi seviyorum. 2012'de DJ Sneak'ten sonra Sankeys'te çaldığımı hatırlıyorum. Adada tekrar çalmayı bile beklemiyordum; sadece bir kere bile çalmak yeterliydi. Ibiza gerçekten planlayamayacağın bir yolculuk.

MK'in Top 5 Ibiza Seçkisi:

1. MK ‘Body 2 Body’ (Columbia UK)
"Ibiza'nın yazlarından esinlendiğim bir parça"

2. Leftwing & Kody ‘I Feel It’ (Toolroom)
"Bu şarkıyı seviyorum. Bu yıl kesinlikle benim için büyük parçalardan biri"

3. Nightlapse ‘Changed Minds’ (Area10)
"Liverpool'dan çıkan bu genç ekibi seviyorum. Çok güzel parçalarından biri"

4. Jaksan ‘LaLaLa’ (Dirtybird)
"Dirtybird'ten çıkan her parça çok iyi"

5. Lee Foss, Eli Brown & Anabel England ‘Brazil’ (Repopulate Mars)
"Hayal iş birliği. Şarkının sözleri de muhteşem"

PIKES IBIZA

Adres: Camí Sa Vorera, S / N, 07820 Sant Antoni de Portmany | Biletler sadece davetli şeklinde | Açılış saatleri 19:00'dan geç saatlere kadar | Ses Sistemi Void | Ulaşım San Antonio'dan bir taksi size yaklaşık 10 €'ya mal olacaktır. Ibiza Town veya Playa d'En Bossa'dan da en az 35 € tutacaktır.

Çağdaş hedonizm ve müzik tarihinin buluştuğu bu çılgınca eksantrik butik oteldeki her şey büyüleyici. DJ Harvey uzun setler çalarken, acid müziğin Josh Wink'i kendisinden bekleneni her seferinde veriyor.

PIKES HEADLINER (WAX DA JAM)

NIGHTMARES ON WAX

“Pikes'e vardığınızda, merak edeceğiniz ilk şey, ‘Yanlışlıkla birinin evine mi girdim?' hissiyatı oluyor. Güzel bahçelerden, tenis kortlarına, gizli teras alanlarından ve avlulara açılan dolambaçlı yollara sahip Pikes bir hayli ilginç tasarıma sahip. Bir çok ünlünün zamanında partilediği yer olarak da biliniyor. George Michael, Grace Jones, Freddie Mercury gibi isimler bunların sadece birkaçı.

AMNESIA

Adres: Ctra. Ibiza a San Antonio, Km 5, 07816 San Rafael, Ibiza | Açılış saatleri 23:59 - 06:00 | Bilet fiyatı 25 €'dan başlıyor | Kapasite 5.000 | Ses Sistemi V-Prof | Ulaşım San Antonio ve Ibiza Town'dan L3 Discobus'a San Rafael'e gidebilirsiniz. Ibiza merkezden veya San Antonio'dan taksi yaklaşık olarak 20 € tutuyor.

Kısa bir süreliğine Pacha'ya transfer olan Cocoon, 20.yılını kutlamak için evine döndü. Aynı zamanda Pyramid'in açılış partisinde Nina Kraviz, Helena Hauff gibi isimler de Amnesia'da performans sergilediler. Bu yılın en dikkat çekici etkinlik konsepti ise Amnesia adına Elrow olmaya devam etti.

PACHA

Av. 8’inci 07800 | Bilet fiyatı Standart 30€ 'dan başlıyor | Açılış saatleri 23:59-06: 00 | Kapasite 3.000 | Ses Sistemleri D & B Audiotechnik | Pacha'ya gitmek için San Antonio'dan, L3 Discobus'ı kullanabilirsiniz. Playa d'En Bossa'dan L14 Discobus'da bir diğer alternatif. San Antonio'dan taksiye bindiğinizde ise 30 € ödemeyi gözden çıkarmalısınız.

Sezon öncesi dönemde David Guetta'yı Marco Carola'nın Music On konseptiyle değiştiren Pacha, Innervision'ın patronu Dixon, adada house müziğin sevilen sanatçısı Claptone ve Pazar günleri Solomun +1 partileriyle yenilenen tasarımı sonrası başarılı bir sezon geçirdi. Bizim de katılım gösterdiğimiz Solomun +1 gecesinde kulubün eski resident sanatçıları Swedish House Mafia'da misafirler arasındaydı. Mega prodüksiyonlara imza atan üçlü sanıyoruz ki bir nebze olsun kulüp ortamlarını özlemle anıyorlar.

PRIVILEGE

Adres: Urbanización San Rafael, s / n 07816 San Rafael, Ibiza | Bilet fiyatı 20 € 'dan başlıyor | Açılış saatleri 23: 59-06:00 | Kapasite 10.000 | Soundsystem Funktion-One | Ulaşım San Antonio ve İbiza kentinden, L3 Discobus'a binin. Playa d'En Bossa'dan L3B Discobus'a San Antonio'ya gidin.

Dünyanın en büyük gece kulubü bu sezon yine teknonun ağır toplarını ağırlayacağı Resistance ile adaya hükmetti diyebiliriz. 28 Eylül'de İstanbul'da da dinleme fırsatı yakalayacağımız Carl Cox, Belçika'nın asit kraliçesi Charlotte De Witte, PlayDifferently patronu Richie Hawtin bu sezon Resistance kapsamında sahne alan isimlerden sadece birkaçı.

PRIVILEGE HEADLINER

CHARLOTTE DE WITTE

"Her şeyden önce, Privilege'ın çok büyük olduğunu söyleyeyim. Geçen sezon Vista bölümünde çalma deneyimi yaşamıştım. Vista bölümü bile ortalama kulüplerden daha büyük bir alana sahip ve bu kulubün sadece yan bölümü! Privelege'da herkes güneşin doğuşunun muhteşem olduğunu söylüyor. Geçen yaz buna tanıklık etme fırsatım olmamıştı, ama bu yıl mutlaka gön doğumunu izliyor olacağım. Vista Club, çok samimi bir havası olan, Ibiza'da her zaman kolay bulunamayan bir şey çünkü gerçekten rahat bir alana sahip. Privilege'i bu kadar ilginç bir yer yapan şeyin bu olduğunu düşünüyorum: Vista Club'ın daha samimi alanı yanında Ana Oda'nın büyüklüğüne sahipsin. Bu yıl Resistance'ın resident sanatçılarından biriyim aynı zamanda. Bu yıl Ana Oda'da performans vereceğim. Geçen yıl Ibiza'da kendi ülkemden daha fazla sahne aldım, bu da tam zamanlı olarak adaya taşınmayı düşündüğüm sebeplerden biriydi. Ancak sanırım bunu havaalanı yüzünden yapmayacağım."

EDEN

Adres: 07820, San Antonio, Ibiza | Bilet fiyatı Standart 20 € 'dan başlıyor | Açılış saatleri 23:59-06: 00 | Kapasite 2.500 | Ses Sistemi Void | Ulaşım Ibiza Town'dan L3 Discobus'u yakalayın.

Eden’in büyük bir marka olma yolundaki dönüşümü büyük ölçüde Defected’e bağlı. San Antonio’daki karanlık gece kulübü kültürünün aksine daha eğlenceli bir yapıya sahip Eden, Mark Knight gibi isimlerin yanı sıra trance müziğin de önemli isimlerini sezon boyunca ağırlıyor.

COVA SANTA

Adres: Ctra. San José, KM 7 (desvío Sa Caleta), 07817 | Açılış saatleri 18:00-06:00 | Bilet fiyatı €25'dan başlıyor | Kapasite 1.800 | Ses Sistemi KV2 Ses | Ulaşım L8 otobüsü ile 18:30'aCova Santa'ya gidebilirsiniz. Geç saatlerde ise yaklaşık 25 € karşılığında San Antonio ya da şehir merkezine taksiyle dönebilirsiniz.

Diynamic'in yapı taşlarından ve Shadows patronu Magdelena, Nicole Moudaber, Tijana T, La Fleur ve Solomun'da dahil olmak üzere pek çok isim Blue Marlin'den Cove Santa'ya transfer oldu. Lee Burridge’in All Day I Dream'i de açık hava ile birleşerek farklı bir deneyim sunuyor.

HEART IBIZA

Adres: Passeig de Joan Carles I, 17, 07800 Eivissa | Bilet fiyatı 20 € 'dan başlıyor | Açılış saatleri 23:00-06: 00 | Kapasite 1.000 | Ses Sistemi Meyer Sound | Ulaşım San Antonio'dan L3 Discobus'u yakalayın veya yaklaşık 40 € karşılığında taksiye binin.

Şamanik house müzik ikilisi Bedouin bu yılı Heart Ibiza'yı taşıyan isimler arasında yer aldı. Rave kültürünün aksine daha şık ve samimi bir dans pisti ve katılımcı kitlesine sahip olan Heart Ibiza, sezon boyunca Satori'nin Maktub etkinliğine de ev sahipliği yaptı.

Spotify '#Frekans' çalma listemizi takip edin.

Sonraki Sayfa
Yükleniyor...
Yükleniyor...